FN:s kärnvapenförbud – var står Sverige?
Varför tvekar Sverige att underteckna?
Onsdag 14 november 2018 kl.18.00ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm, Sandlersalen
Efter förhandlingar inom FN röstade 122 stater, däribland Sverige, sommaren 2017 för en konvention om ett kärnvapenförbud – TPNW, Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons. Konventionen ska nu signeras av regeringar och ratificeras av parlament. När 50 stater ratificerat konventionen träder den i kraft. I oktober 2018 hade 69 stater signerat och 19 stater ratificerat konventionen.
Sverige dröjer. Hösten 2017 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska beskriva juridiska och säkerhetspolitiska konsekvenser av en svensk signering och ratificering. Utredningsrapporten skulle ha presenterats den 31 oktober men datum har nyligen framflyttats till senast den 21 januari 2019. Samtidigt med utredningen har en skuggutredning gjorts av SLMK, Svenska Läkare mot Kärnvapen, och IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, i vilken texter från internationella och svenska experter sammanställts i en rapport ”I skuggan av makten”. Nordiska perspektiv kommer att presenteras på seminariet.
Varför tvekar Sverige att underteckna? Vilka är de viktigaste slutsatserna i den svenska skuggutredningen? Finns det lärdomar att dra från våra grannländer?
Medverkande:
Torbjörn Graff Hugo, forskare vid Norwegian Academy of International Law, som även arbetat med en norsk utredning om kärnvapenförbudet
Laura Lodenius, verksamhetsledare, Finlands fredsförbund
Gabriella Irsten, politisk handläggare, IKFF, som arbetat med den svenska skuggutredningen
Samtalsledare: Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Arrangörer: Nätverket för kärnvapennedrustning och ABF Stockholm.
Fri entré. Välkommen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar